Attend FREE Webinar on Digital Marketing for Career & Business Growth Register Now

35 Commonly Asked Marketing Interview Questions

 / 
35 Commonly Asked Marketing Interview Questions

Did you know there will be more than 20 lakh jobs in digital marketing in India by 2020? This means that it is a great time to embark on a digital marketing career.

Once you start looking for digital marketing jobs, you will need to prepare to ace marketing interviews. In this article, we discuss the most asked marketing interview questions for freshers.

What is Digital Marketing?

Digital marketing is that type of Marketing that use online channels to connect with current and prospective customers. The focal point of digital marketing is to target the right audience, building brand awareness and increase conversion using online channels.

Digital marketing includes a variety of channels such as email, social media (Facebook, Twitter, Instagram), and search engines. Since digital marketing is so vast, there can be a number of interview questions for marketing.

Marketing Interview Questions Source - Dazeinfo

What is Digital Marketing?

Why You Should Pursue a Career in Digital Marketing

India’s digital economy is expected to reach $1 trillion by 2022. This means there will be a huge demand for digital marketers who can help brands generate awareness, drive traffic to their websites, generate leads, and influence sales. In fact, the demand for digital marketing professionals in India will reach 20 lakh by 2020.

Luckily, since digital marketing is a fairly new field, employers look for experience and technical skills rather than a fancy college degree. You can master the requisite skills through a comprehensive online course and gather digital marketing experience through internships.

Once you start working as a digital marketer, it’s only your experience and what you learn during your work that counts for future employers. However, make sure you’re prepared for some tough interview questions for marketing.

35 Commonly Asked Marketing Interview Questions for Freshers and Their Answers

Here’s a list of the most commonly asked interview questions for marketing to help you ace your marketing interview:

Q1. How can you classify digital marketing?

Ans: This is one of the commonly asked marketing executive interview questions. The common answer, in this case, is inbound marketing and outbound marketing. Inbound marketing helps generate organic, long-term traffic while outbound marketing generates inorganic traffic/leads.

Q2. Which kind of marketing works best: SEO, PPC, or content marketing?

Ans: This is one of those commonly asked marketing interview questions. You should explain the different concepts and then talk about how the efficacy of the method depends on the business case and context.

Marketing Interview Questions Source - Medium

Types of Digital Marketing

Q3. In SEO, what is the difference between on-page and off-page optimization?

Ans: On-page deals directly with the content and structure of the website, while off-page refers to tactics like link-building that direct traffic to the website.

Marketing Interview Questions Source - ShreeyaWebSolutions

On-Page and Off-Page Optimization

Q4. What is keyword streaming?

Ans: Keyword streaming refers to analyzing all relevant keywords to choose the best keywords to optimize for.

Q5. How do you get high-quality backlinks to your website?

Ans: This is one of the most frequently asked marketing interview questions.

Quality backlinks help you increase the organic ranking of your website in search engine results. Refer to this article for details on creating high-quality backlinks.

Q6. How will your digital marketing skills benefit our business?

Ans: This is another one of the most common marketing executive interview questions. Understand the particular business and what their digital marketing needs are. Then map your skills to those needs.

Digital Marketing Course by Digital Vidya

Free Digital Marketing Webinar

Date: 17th Jul, 2019 (Wed)
Time: 3 PM to 4:30 PM (IST/GMT +5:30)

Q7. Where are suitable areas for keyword optimization?

Ans: Website content, title, URL, meta tag and headings are all areas where you can optimize for the chosen keywords.

Q8. Do you have any experience with Marketing automation tools?

Ans: This is one of those commonly asked marketing interview questions.A good digital marketing course should introduce you to a number of marketing automation tools. Activecampaign, Hubspot, Userfox, and Constant Contact are all great examples.

Marketing Interview Questions Source - JeffBullas

Marketing Automation Tools

Q9. What do you know about Google Ads?

Ans: This is one of the most frequently asked marketing interview questions.

Google Ads is the most popular area for marketing executive interview questions. Google Ads is used to display your company’s website in the search results when people search for targetted keywords. It’s also used to display an ad for your product across Google’s display network. A good digital marketing course will give you an in-depth knowledge of Google Ads.

Marketing Interview Questions Source - WordStream

Google AdWords

Q10. Say you have a product X, which is a premium coffee brand. What channels will you use to promote it?

Ans: The choice of marketing channels depends on the nature of the product and the target audience. For instance, if the premium coffee is targeted at an affluent, millennial audience, then search network Ads and Instagram would work best. Knowing the strengths and weaknesses of different marketing channels will help you give the right answer for whichever product you’re asked about.

Q11. Which are the different digital marketing channels?

Ans: This is one of those commonly asked marketing interview questions.There are a number of options here: from email, social media (Facebook, Twitter, Instagram) and online PR to video advertising, chatbots, and affiliate marketing.

Q12. How do you handle disapproval of your ad on the Google Ads platform?

Ans: Google outlines the reasons why the ad has been disapproved. Make the required changes and then wait for the approval.

Q13. What is A/B testing?

Ans: A/B testing refers to creating two identical copies of an ad copy/landing page with just one difference between the two. This helps figure out which version is more appealing to the target audience. You can use A/B testing to figure out which copy/design elements to use.

Marketing Interview Questions Source - CTFassets

A/B Testing

Image Source

Q14. What is a responsive website design?

Ans: Responsive design refers to a design that enables the website to be viewed easily on all kinds of browsers- desktop, phone, and tablet.

Digital Marketing Course by Digital Vidya

Free Digital Marketing Webinar

Date: 17th Jul, 2019 (Wed)
Time: 3 PM to 4:30 PM (IST/GMT +5:30)

Q15. What does PPC advertising stand for?

Ans: This is one of the most frequently asked marketing interview questions. PPC is pay per click advertising. Google Ads only charges you when users actually click on your ad to go to your website. That’s why it’s known a Pay Per Click advertising.

Q16. What are the different bidding options on Facebook Ads?

Ans: Facebook Ads allows you to choose the point at which you wish to be charged. Different options include Pay per Thousand Impressions, Pay per Action, Pay per click.

Marketing Interview Questions Source - Adespresso

Facebook Ads

Q17. What is more important: engagement or conversions?

Ans: This depends on the purpose of the advertising campaign: whether it’s to generate awareness or drive sales. Of course, there’s no point of a large number of likes/followers if it doesn’t eventually result in more sales.

Q18. How can you analyze the success of a digital marketing campaign?

Ans: This is one of those commonly asked marketing interview questions.The best way to do this is to use analytics tools like Google Analytics, social media analytics tools, and tools like Kissmetrics.

Q19. What is the conversion rate in PPC advertising?

Ans: The conversion rate refers to the total number of conversions(qualified leads, purchases, etc) for every 100 clicks.

Q20. Why do you need a landing page for marketing campaigns?

Ans: Landing pages are clean and focussed to drive attention towards the specific goal of the campaign which is usually lead generation.

Q21. Which one thing would you want to change about our digital marketing strategy?

Ans: You can only answer this question if you do your research beforehand. Make sure your criticism, if any, is constructive and doesn’t offend the interviewer.

Q22. What made you apply for this digital marketing job?

Ans: This is one of the most frequently asked marketing interview questions. Do your research well and wow the company with everything you know about them and their marketing strategy.

Q23. What is the difference between brand building and direct marketing?

Ans: Direct marketing focusses more towards the bottom of the sales funnel while the brand building is all about generating brand awareness and loyalty.

Q24. On a scale of 1-10, how would you rate your digital marketing skills?

Ans: Try to be as honest as possible, but don’t sell yourself short.

Q25. How do you stay updated with the latest digital marketing trends?

Ans: Since digital marketing is constantly changing, it’s important to keep up with authoritative blogs, podcasts, and newsletters.

Q26. What is a keyword in SEO? How does it matter?

Ans: Keywords, when optimized correctly, help websites rank higher on search engine results. This brings organic traffic to the website over time.

Digital Marketing Course by Digital Vidya

Free Digital Marketing Webinar

Date: 17th Jul, 2019 (Wed)
Time: 3 PM to 4:30 PM (IST/GMT +5:30)

Q27. What is SEO?

Ans: SEO stands for Search Engine Optimization and helps companies rank higher in search engine results so that there are more organic website visits.

Q28. What do you know about Facebook Ads manager?

Ans: Facebook is one of the most commonly used platforms for online advertising. Thorough knowledge of Facebook advertising is a must for any digital marketer.

Q29. What are long tail keywords?

Ans: Long tail keywords are more specific than generic keywords and it’s easier for your website to rank higher while focussing on long tail keywords because there is lesser competition.

Q30. How do you measure success of a social media marketing campaign?

Ans: This depends on the objective of the campaign- awareness, conversions, sales etc. The success metrics should be decided beforehand so that everyone can gauge the success of the campaign.

Q31. Why do you want a career in digital marketing?

Ans: Talk about the growth opportunities in the industry and why you think it’s the right career choice for you.

Q32. Why is market research so important?

Ans: You need to talk about the importance of understanding your target audience and how market research helps with that.

Q33. Should businesses use social media as a customer service tool?

Ans: You can talk about how providing effective customer service on platforms like Twitter and Facebook can build brand loyalty in a big way.

Q34. What are some common social media marketing mistakes?

Ans: A common social media marketing mistake is focussing more on engagement than on actual conversions.

Digital Marketing Course by Digital Vidya

Free Digital Marketing Webinar

Date: 17th Jul, 2019 (Wed)
Time: 3 PM to 4:30 PM (IST/GMT +5:30)

Q35. Where do you see yourself in 5 years?

Ans: Do some research on the scope of digital marketing and be honest about the career path that seems most attractive to you.

You can also refer to this video for more marketing interview questions for freshers.

How to Apply for a Marketing Job?

If you’re a fresher and are looking for an entry-level digital marketing job, here are some methods you can use:

Networking

Look into your immediate and wider circle of friends, college seniors, and family members who might be working in the industry. Linkedin is a great tool to connect with them too. Ask for help and you’ll be surprised to see how many people step up to lend you a hand.

Digital Marketing Course

If you’re planning on doing a course in digital marketing, opt for one that offers placement assistance. This is a great way to get access to some of the best opportunities for young digital marketers.

Apply directly

There are two ways to apply directly to companies. The first is to apply directly through job postings or the company’s career page. However, cold emails are a more effective technique, especially in smaller and mid-sized digital marketing agencies.

Do some research and find the email id of the appropriate contact person. It could be the Marketing Manager, HR or even the CEO depending on the size of the organization. Then send an email explaining what attracts you to the organization and what you have to offer.

Conclusion

Digital marketing is one of the most up and coming careers, especially as India’s digital economy continues to grow rapidly. Doing a comprehensive digital marketing course will give you the skills you need for your first digital marketing job. Use the questions in this article to prepare thoroughly for interviews and you should be well on your way to a digital marketing career.


A creative writer, capable of curating engaging content in various domains including technical articles, marketing copy, website content, and PR.



Your Comment

Your email address will not be published.