Top 20 Digital Marketing Interview Questions and Answers Guide
Attend FREE Webinar on Digital Digital Marketing for Career & Business Growth Register Now

Digital Marketing Blog

Digital Marketing Case Studies, WhyTos, HowTos, Interviews, News, Events, Jobs and more...
digital-marketing-interview-questions-and-answers

Top 20 Digital Marketing Interview Questions and Answers Guide

There you go… Tomorrow is your dream job interview! Apart from being excited, you must be thinking what could be the possible Digital Marketing interview questions and answers you can go through.

Here you go! We have compiled a list of must-read Digital Marketing interview questions and answers for freshers and experienced.

Why should I read this blog?

You will get:

  • Knowledge-based Digital Marketing Interview Questions and answers for everyone
  • Commonly expected analytical Digital Marketing Interview Questions
  • Personalized Interview questions for Digital Marketing Fresher, Digital Marketing Executive, and Digital Marketing Manager.digital-marketing-interview-questions-and-answers11

 

Knowledge-Based Digital Marketing Interview Questions and Answers

Here are some of the basic questions, an interviewer can ask in order to check your knowledge about Digital Marketing:

Q1) How will you explain Digital Marketing?

Ans: Digital Marketing is about brand marketing tactics through the online mediums. It includes various techniques like SEM, SEO, Email Marketing, link building and more.

Q2) In what ways you can categorize the Digital Marketing?

Ans: The Digital Marketing is categorized into two major segments:

Inbound Marketing

In this technique, one can take the help of social media, digital content in terms of e-newsletter, webinars, or e-books to increase the number of clicks on links. This helps them to learn about a company and the product offerings.

Outbound Marketing

This aspect includes reaching out prospective clients via digital platforms and placing ads, emails, and calls.

Bonus: Concerned about your next Interview? No Problem.. Ask your questions from Pradeep Chopra (CEO Digital Vidya) in live a webinar.

Q3) Why is online marketing preferred over offline marketing?

Ans: Most of the people go for digital marketing nowadays because of various benefits. The online cost for marketing is SEO, Hosting, and Web Development. The number of prospects are extraordinary. One can reach many individuals online and you can set your target as worldwide.

Whereas the number of people who prefer reading newspapers, watching television, etc. Therefore, the target is within a specific area.

Q4) What does it mean to have a responsive website?

Ans: Responsive Website may refer to multiple things like a site created using Responsive Web Design (RWD), and a fast website that responds that responds very well to user interactions.

Responsive Web Design (RWD)

Ans: A website that adjusts its layout as per the viewport size and the orientation of the device. The content presented on big screens and small screens are the same but with a different layout to provide an optimal experience on that screen size.

Digital Marketing Course by Digital Vidya

Q5) What is the most effective way to increase traffic to your website?

Ans: To effectively increase traffic to your website focus on referring links and SEO.  It will not only help one gain visitors but will also help in brand recognition. However, the most important factor is to focus on User Retention.

For instance, getting a link Moz and you receive 10k incoming visitors. Good work, but in reality, there are a very few of these visitors that convert and become consistent visitors of your website. But if one focusses on retaining users, you will exceed those thousands of visits in a couple of months. By focusing on user retention, you can build a site where people will keep coming back to it.

Q6) Do you know useful Digital Marketing tools?digital-marketing-interview-questions-and-answers1

Ans: Here are top Digital Marketing Tools:

  • Keyword Discovery
  • RankWatch
  • Moz
  • Alexa Ranking
  • Google Analytics
  • Crazy Egg Heatmaps
  • StumbleUpon
  • Favicon Generator
  • XML Sitemap Generator
  • SubmitExpress Link Popularity
  • Digital Point Keyword Tracker

Q7) Do you know the difference between branding and direct marketing?

Ans: In branding

an advertiser needs the exposure of his brand on major applications and sites. The most popular methods are custom ads, YouTube ads, remarketing, and display ads target.

In direct marketing

the advertiser is interested in targeting the audience who are most relevant to the business. Here most common campaigns are dynamic search ads, shopping ads, Search Network Only etc.

Q8) What is Google AdWords Remarketing?

Ans: Google AdWords Remarketing is a targeted marketing strategy that helps marketers to reach people who previously visited their website but didn’t make a purchase. This type of remarketing helps in targeting right people with right ad.

Q9) What are the limitations of Online Marketing?

Ans: The limitations of Digital Marketing are:

  • The products and services offered and promoted are not tangible, therefore, the customer cannot analyze the product before buying.
  • There is always uncertainty as the authentication and quality of the products and services cannot be confirmed.
  • At times, products seen online differs from what is delivered to the customer.

Also read: SEO Interview Questions and Answers

Commonly Expected Digital Marketing Interview Questions and Answers

Here are some Digital Marketing interview questions and answers that are common across all job profiles:

Q1) What attracted you to Digital Marketing industry?

Ans: Be honest here.

Answer why you applied for this job in the first place? Did the industry’s reputation attract you? Or the high-paying jobs in Digital Marketing industry?

By asking this question, the interviewer wants to know your commitment to the industry and see what makes you the best pick out of all the candidates available. Therefore, it is important that you show full commitment and enthusiasm for the industry.

With an honest answer, you will reflect your commitment to the sector in long run.

Q2) What do you like the most in Digital Marketing?

Ans: Say what you like! Consider which tasks you are looking forward to in your day and which all areas you enjoy working in the most.

Note: Don’t opt for ‘easy’ tasks only. Talk about challenges you would wish to take up.

Q3) How will your experience benefit our Digital Marketing business?

Ans: Don’t jitter! All you have to talk about is the personal experience, your past, and how your skills will benefit the business overall. Talk about your Digital Marketing story that helped you learn a lot of things and how this particular knowledge could help the business.

Focus on your differentiating factor. Talk about how you are different from the rest of the applicants, therefore, think in terms of skills, knowledge, and experience you have got so far.

Q4) Where do you see yourself five years down in the Digital Marketing industry?digital-marketing-interview-questions-and-answers2

Ans: Now, that’s a cliched question. It is up to you how you answer this question. The interviewer wants to know if you are worth the investment they are making in you or not.

Don’t talk about your personal aspirations. Instead talk about the following things:

  1. Professional goals
  2. Core strengths and how they can benefit the company
  3. Interest in the profile you have applied for

Q5) How do you stay updated with news and latest Digital Marketing trends?

Ans: This question is asked most often. Since Digital Marketing is a dynamic field, it is important to tell about the blogs, books, webinars, and podcasts to go for. Don’t just say something that you haven’t done as a follow-up question can get you in trouble.

Personalized Digital Marketing Interview Questions and Answers

Here are some specialized questions with respect to the type of profile you have applied for…

  • Digital Marketing Fresher Jobs

In the case of Digital Marketing Freshers, you will often encounter questions relating to your theoretical knowledge. The interviewer will test the confidence you have on your skills and knowledge, therefore, be prepared with the following questions:

Q1) How will you rate yourself on the scale of 1 to 10 on the basis of your Digital Marketing knowledge?

Ans: Neither underestimate yourself nor overestimate.

By asking this question, the interviewer wants to know if you know your strengths and weaknesses. Analyze what all skills and knowledge you have and how can you benefit the organization.

Q2) The number of likes/follows vs engagement numbers. Which one is important?

Ans: Now, that’s a tricky one! If you are not exploring and curious enough, you would never know social media is not all about the number of likes and follows. If those likes and follows don’t convert into sales or boost your business, what’s the point? Therefore, engagement is better than likes or follows. Any day.

  • Digital Marketing Executive

Q1) We wish to engage more of our target audience through Facebook (or any social media platform). How would you go about that?

Ans: Now that’s an important and tricky question. The interviewer wants to test if you have mugged up answer or you actually know about their target audience.

You should not be talking about the tactical approach to marketing decisions rather take the time to step back and analyze the situation before jumping to a solution. Ask the interviewer few questions like ‘Are you trying to reach and what, specifically, are you trying to achieve?’ to answer the question efficiently.

Q2) Is there anything we are doing wrong right now? How would you change it?

Ans: Here comes the question which demands you to know everything about the company for which you have applied. Therefore, it is always better to do your research and go through the company’s website, check their social media profiles, get a clear idea about their clients and then you will easily know what wrong the company is doing.

It is perfect to point out their mistake but never end your answer without a proper solution.

Here are 3 things to prove:

  1. That you have assessed the current tactics and strategy of the company
  2. That you are honest about the fail points you have identified
  3. Offer something constructive strategies to prove you are beyond critics.
  • Digital Marketing Manager

Here are some Digital Marketing interview questions and answers for experienced ones:

Q1) How would you setup, track, and analyze if a campaign was a success?

Ans: Talk about the determining goal of the campaign which could be to increase brand awareness, generate leads, or boost social media followers. After that plan the campaign around the desired goal.

You also have to talk about tracking via Google Analytics or any other monitoring tool to get as much data as possible. Explain how you are going to track it. It is important that you talk about actionable insights.7-steps-to-effective-marketing

Pro Tips for Digital Marketing Interview

You have got your hands on Digital Marketing Interview questions and answers but there are some important tips to remember if you wish to ace your job interview. Here are important tips that you must read before your online marketing interview and get prepared with the answer if you wish to land in your dream job. (Don’t forget to be confident!)

Here are important tips that you must read before your online marketing interview and get prepared with the answer if you wish to land in your dream job. (Don’t forget to be confident!)

1. Make use of information available to you

You have LinkedIn, Google, Facebook, and every possible social media platform that brings information to you. Make use of it! Live Broadcast, for instance, Periscope, Facebook Live, Snapchat etc is the next big thing now. Be prepared.

2. Make sure your LinkedIn profile is fixed

You are going for a digital marketing job, and you think this job is for you? No, your interviewer is no godly figure to give you that job.

3. Optimize your LinkedIn profile

Make sure your LinkedIn profile has a profile descriptive headline to let the HR look for talent easily.

4. Be a social bird

The world is social today. Being active on various networking sites will help you in the long run. They showcase the people you follow, your views on various issues, and about your personality. For instance, your Facebook account or Twitter account.

Digital Marketing Course by Digital Vidya

5. Blogs are important

Even if you don’t have a personal blog, it is still important to post on blogs. Volunteer to contribute to a blog related to your hobby. You can talk about this in your interview.

6. Follow industry leaders and their blogs

Keep yourself updated with the latest blog posts. Some of the useful blogs and resources you should know are:

  • HubSpot
  • Moz
  • Social Media Examiner
  • Web Marketing Academy
  • Search Engine Land
  • Neil Patel Blog

7. Implement what you have learned

Talk about how you would implement what you learn via these industry experts and leaders in your current day to day job. Share how did you benefit from it and how did you improvise. They will understand your attitude and mindset.

8. Get your hands on budgeting

The interviewer will definitely ask questions on budgeting and you have to be ready with answers (logical one!). For instance, if you have a budget of $1000 for a small business and wish to see immediate results, which all channels will you use for marketing and why?

Note: Here you need to focus on what they are asking for. SEO will take time whereas Google AdWords are instant.

9. Never leave honesty

Not even in the interview! If you don’t know something, admit that. But show them the interest and enthusiasm to learn new things.

10. Balance professional and personal life

These days, this questions is very important. Personal and professional life can be balanced with determination and satisfaction.digital-marketing-interview-questions-and-answers

These Digital Marketing interview questions and answers will help you get that dream job of yours.

If you wish to establish and/or accelerate your career in Digital Marketing, then investing in a comprehensive Digital Marketing Course will be the best investment you could make.

Best of luck! 🙂

Image Credits: gizmocrazed.com, esotech.com, allprivatelabelcontent.com, morganmckinley.co.in

top-seo-interview-qna-download-pdf
  • dm


  • There are 8 comments


    • 3 months ago

      Sresth   /   Reply

      Hi what is the digital marketing salary i can expect if I am appearing for Digital marketing executive job interview?

      • 2 months ago

        Sahil Arora   /   Reply

        Hi Sresth,

        As a fresher, a digital marketer can earn around 15,000-30,000 easily. According to Payscale, The average pay for a Digital Marketing Manager is Rs 409,607 per year. Depending upon your skills & experience there is no maximum limit to earn in this industry.

        Hope this helps. All the best!!

    • 2 months ago

      Sama Iyer   /   Reply

      Where can I apply for freelance digital marketing jobs?

      • 2 months ago

        Sahil Arora   /   Reply

        Hi Sama,

        There are many freelance websites where you can find digital marketing jobs. Some of them are:

        1) Freelancer
        2) Upwork
        3) Elance
        4) Guru
        5) People per hour

    • 2 months ago

      Manish Singh   /   Reply

      Great article. I want digital marketing interview questions and answers pdf. Can anyone share?

      • 2 months ago

        Sahil Arora   /   Reply

        Hi Manish,

        You can find digital marketing questions ans answers pdf in the blog itself.

        All the best!!

    • 3 weeks ago

      shefali garg   /   Reply

      i am doing internship of digital marketing and i had a great interest to do more work in digital marketing and also finding the job in digital marketing so can u please tell where can i apply and get a good job with good payscale

    • 7 days ago

      sanjay   /   Reply

      i am having 15 years of work experience and now switch over to digital marketing job. can you provide guidelines to help me prepare better for the interview

    Your Comment

    Your email address will not be published.




    z
    [35000+ People already benefited]
    [35000+ People already benefited]
    [gravityform id="152" name="Optin Mobile" title="false" ajax="true" description="false" field_values="productid=dm101&furthercom=optinMobile"]
    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
    [35000+ People already benefited]
    [35000+ People already benefited]
    [gravityform id="152" name="Optin Mobile" title="false" ajax="true" description="false" field_values="productid=dm101&furthercom=optinMobileCTA"]
    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
    [35000+ People already benefited]
    [35000+ People already benefited]
    [gravityform id="152" name="Contact Me" title="false" description="false" field_values="productid=dm101&furthercom=optinCTA"]
    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
    [35000+ People already benefited]
    [35000+ People already benefited]
    [gravityform id="152" name="Contact Me" title="false" description="false" ajax="true" field_values='productid=dm101']
    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.